主讲教师:刘勇 人气:583 更新时间: 2018年07月26日
Abstract:TheAllen-Cahnequationarisesinthegradienttheoryofphasetransitions.Inthislecture,wewilldiscusstheexistenceandclassificationoftheentiresolutionsoftheAllen-Cahntypeequations.Aswewillsee,thistypeofequationsarecloselyrelatedtothetheoryofminimalsurfacesandintegrablesystems,suchasTodasystemandellipticsine-Gordonequation.ItturnsoutthatthestructureofthesolutionspaceoftheAllen-Cahntypeequationisnowbetterunderstoodindimensiontwothanhigherdimensions.Forinstance,thefiniteMorseindexsolutionsoftheellipticsine-Gordonequationcanbecompletedclassifiedindimensiontwo.Wewillalsomentionsomequestionswhichremaintobeansweredinthisarea.
主讲教师:刘勇 人气:2557 更新时间: 2018年01月02日
Abstract:TheKP-Iequationisanimportantdispersiveequationappearinginmanyphysicalcontexts.Itisalsoaclassical2+1dimensionalintegrablesystem.Itsonedimensionalreductionisthewell-knownKdVequation.Inthistalk,wediscussthenonlinearstabilityoftheclassicallumpsolutiontotheKP-Iequation.WeinvestigatetheBacklundtransformationassociatedtothislump.Basedonthis,weshowthatthelumpsolutionisnondegeneratedinthesensethatthecorrespondinglinearizedKP-Ioperatordoesnothavenontrivialkernel.Generalizingthisargument,wealsoprovethataparticularfamilyof$y$-periodicsolitonsolutionsconnectedtolumpisnondegeneratedinsuitablesense.Finally,usingtheseresults,weprovethattheMorseindexofthelumpsolutionisequaltooneandthelumpisorbitallystable.Thequestionofasymptoticalstabilityremainsopen.ThisisjointworkwithJunchengWeifromUBC.
主讲教师:刘勇 人气:1235 更新时间: 2014年11月10日
磁层、电离层和热层是等离子体与中性气体共存、彼此紧密耦合的复杂系统,是人类空间活动的主要区域。磁层-电离层-热层耦合是影响地球空间环境变化的关键机制,,对人类航天活动的安全,以及导航/通信系统的正常运行有着重要影响。磁层-电离层-热层耦合小卫星星座计划(简称MIT计划)由两颗电离层/热层星(ITA、IB)和两颗磁层卫星(MA、MB)组成,针对近地空间磁层、电离层和热层不同圈层的物质耦合进行探测。本文从空间物理探测的需求出发,详细介绍MIT计划的轨道方案,载荷配置,卫星平台以及背景型号研究进展情况。