主讲教师:吴树斌 人气:283 更新时间: 2018年11月15日
Abstract:Researchonforeignmarketentryhasrarelyconsideredthatmultinationalfirms\'newentrydecisionsmaybeaffectedbytheconfigurationoftheirexistingportfolioofaffili-ates.Wearguethatinmakingentrydecisions,firmstakeintoaccountthecontributionthatanentryintoanewlocationmakestowardsincreasingtheoperationalflexibilityoftheirmanufacturingaffiliateportfolios.Suchincreaseinoperationalflexibilityderivesfromtheenhancedoptionstoswitchoperationacrossinternationallydispersedaffiliatesincaseofdiverginglaborcostdevelopments.Analysisoftheforeignentrydecisionsofthepopulationofpublicly-listedJapanesemanufacturingmultinationalsstronglysup-portsthisnotionandalsoestablishessomeboundaryconditionstotheeffectofopera-tionalflexibilityonentry,Wediscussourstudy\'simplicationsforresearchonentryandrealoptions.个人简介:吴树斌,自2016年起任教于利物浦大学管理学院,2012-2016期间曾担任上海财经大学企业战略和国际商务副教授,2011年9月毕业于比利时鲁汶大学,从事在宏观不确定性和国家异质性条件下企业战略和绩效的研究,在StrategicManagementJournal等国内外杂志发表论文10余篇,曾获Temple/AIBBestPaperAward-Nominee、ULMSResearchEarlyCareerAward等多项国内外科研奖励,现为AIB国际协会会员,担任多家国际学术期刊匿名评审。Bio:ShubincurrentlyworksfortheUniversityofLiverpoolManagementSchool(ULMS).BeforehejoinedULMSin2016,heworkedasanassociateprofessorattheSchoolofIn-ternationalBusinessAdministrationoftheShanghaiUniversityofFinanceandEconom-icsfor4years.HeobtainedhisPhDfromKatholiekeUniversiteitLeuven,BelgiuminSeptember2011.HisresearchmainlyfocusesonMNEs\'strategicchoices(investmentdecision,locationchoice)andtheirperformanceimplicationsundermacroeconomicuncertaintyandcoun-tryheterogeneity.HisresearchhasappearedinStrategicManagementJournalaswellassomeotheracademicoutlets.HewonTemple/AIBBestPaperAward-Nominee,ULMSResearchEarlyCareerAwardandsoon.HeisamemberofAcademyofInternationalBusinessandactsasrefereesforsomeinternationallyrecognizedacademicjournalsinstrategicmanagementandinternationalbusiness.