主讲教师:詹其文 人气:277 更新时间: 2017年07月03日
报告摘要:InthistalkIwillpresentsomeofourlatestresearchresultsinthegenerationofcontrollablespindensitydistributionwithinanopticalfocalspotbeyondthediffractionlimit.Usingatime-reversalapproach,therequiredpupilfieldforthegenerationofarbitraryspinorientationattheopticalfocuscanbefoundanalytically.Moreover,itcanbeshownthatthefocalfieldproducedthiswayhasavolumesizebeyondtheclassicaldiffractionlimit.Withthismethod,thespinorientationwithinthefocalspotcanbearbitrarilytuned.Averyspecialsituationariseswhenthespinorientationbecomesorthogonaltotheopticalaxisdirection.Suchanopticalfieldwithpurelytransversespindensityiscalled“photonicwheel”.Experimentalrealizationofthecalculatedpupilfieldilluminationwillbepresented.Applicationsofopticalfocalspotswithdifferentspindensityorientationwillalsobebrieflydiscussed.报告人:詹其文,1991年考入中国科大物理系光电子技术专业,2000年、2002年分获明尼苏达大学电子工程专业硕士、博士学位。2002年至今任教于戴盾大学,现为电子光学系教授,2009年起兼任中国科大物理学院光学与光学工程系客座教授,2011年起兼任南开大学客座教授。主要从事光学及光子学方面的研究与教学工作,尤其在轴对称偏振光束的产生和控制及其纳米光子学、生物光子学、纳米表征中的应用研究中做出了处于世界前沿的工作。负责建立了戴顿大学纳米光学实验室及生物光子学实验室。
主讲教师:詹其文 人气:1803 更新时间: 2015年07月30日
Recentlythereisanincreasinginterestinvectorialopticalfieldswithspatiallyvariantamplitude,phaseandpolarizationwithinthebeamcross-section.Theaddeddegreesoffreedomarisingfromtheamplitude,phaseandpolarizationdiversitywithinthebeamcross-sectionenablesscientistsandengineerstobreakthelimitsimposedbyconventionalwisdominmanyapplications.InthistalkIwillgivebriefintroductionofthefundamentalsofvariouscomplexopticalfieldsandtheirmethodsofgeneration.Systematicapproachesusingtheseopticalfieldsforcomprehensivethree-dimensionalfocalfieldengineeringarereviewedandexoticopticalfocalfielddistributionsbeyondthediffractionlimitaredemonstratedasexamples.Fieldmanipulation,focusingandconfinementthroughtheinteractionsofthesecomplexfieldswithnanostructuredmaterialsandsurfacesandtheirapplicationswillalsobepresented.