主讲教师:郭照立 人气:240 更新时间: 2018年05月12日
摘要:Multiscaleflowandheattransferphenomenaappearinmanyfields,suchasnano/microfluidics,re-entryvehicles,andnanoscalematerials.Itisachallengingproblemformodelingandsimulatingsuchprocessesduetothelargespanoftemporalandspatialscales.Inthistalk,wewillreportthedevelopmentandrecentprogressofthediscreteunifiedgaskineticscheme(DUGKS)methodformodelingmultiscaleflowandheattransferproblemsbasedonkinetictheories.Asanexplicitfinite-volumeschemewiththecouplingofparticletransportandcollisioninthefluxevaluationatcellinterfaces,thetimestepoftheDUGKSisnotlimitedbytheparticlecollisiontime.Withthevariationoftheratiobetweenthetimestepandparticlecollisiontime,theschemeexhibitstheasymptoticpreserving(AP)propertiesandcanserveasaself-adaptivemultiscalemethodforthecapturingoflocaltransportprocess,suchthataccuratesolutionsrangingfromcontinuum(diffusive)tofree-molecular(ballistic)regimescanbecaptured.Anumberofnumericaltestsofflowandheattransferproblemshavebeencarriedout.TheresultsdemonstratethattheDUGKScanserveasanefficientnumericalmethodforsimulatingmultiscaletransportphenomena.报告人简介:郭照立,工学博士,二级教授,博士生导师,国家杰出青年基金获得者,长江学者特聘教授。中国工程热物理学会理事,《ScientificReport》、《AdvancesinAppliedMathematicsandMechanics》、《ScienceBulletin》、《计算物理》编委,InternationalConferenceforMesoscopicMethodsinEngineeringandScience科学委员会委员,AsianSymposiumonComputationalHeatTransferandFluidFlow国际咨询委员会委员,中国自然科学基金委员会、香港研究资助局(RGC)、英国工程和自然科学研究资助局(EPSRC)、欧盟研究资助局(ERC)项目评审专家。长期从事复杂流动与传热传质的基础理论研究和数值模拟研究,在流体动理学理论与模型、介观计算方法(格子Boltzmann方法、气体动理学格式)、跨尺度多相反应流、温室气体地质封存与利用中的渗流机理等方面,取得了重要研究进展。出版著作3本,发表SCI论文130余篇,SCI引用3200余次(他引2900+),SCI-h指数25(GoogleScholar引用5800余次,h指数33),Elsevier中国高被引学者(2014、2015)。