主讲教师:John Steele 人气:547 更新时间: 2019年06月15日
报告内容:TheancientlandofBabylonianinwesternAsiaisfamousforbeingoneofthefirstplacesintheworldtodevelopwriting.ThepeopleofancientBabyloniawroteonclaytabletsusingascriptwecall"cuneiform".TheearliestknowncuneiformtabletsdatetothelatefourthmillenniumBCandmorethanhalfamillioncuneiformtabletsarepreservedtodaydatingfromthelatefourthmillenniumBCtothefirstcenturyAD.Thesetabletscontainawidevarietyoftextsincludinglettersbetweenindividuals,businesscontracts,literaryworks,andmanyworksofscholarshiprangingfrommathematicsandmedicine,todivinationandastronomy.ThistalkwillintroducethescienceoftheancientBabyloniansanditsplaceinBabyloniansociety.报告人简介:约翰:斯蒂尔(JohnSteele)教授,美国布朗大学埃及学与亚述学系主任,主要从事古代精密科学史和亚述学研究,专长于古代两河流域天文学史。曾先后撰写、主编出版14部著作,发表论文40余篇,著作章节20余篇。2008年起担任布朗大学精密科学史教授,这一职位此前由著名科学史家诺伊格鲍尔和平格里担任。2016年创办了ScientificWritingsfromtheAncientandMedievalWorld科学史丛书,并担任主编,现任JournalfortheHistoryofAstronomy等多种国际科学史期刊编委。
课件总访问人次:19803803