主讲教师:Sven Hofling 人气:928 更新时间: 2014年11月07日
In(Ga)AsquantumdotsonGaAsareveryattractivecandidatestoconfinesingleexcitonsandsinglespinsservingassolidstatequbitsinamaturesemiconductorplatform.Quantumdotscanbeimplementedtoefficientlygeneratesinglephotonsorentangledphotonpairsondemand.Light-matterinteractionincoupledquantumdot-cavitysystemscanbelargelycontrolledbyembeddingthequantumdotsintomicrocavities.Withinthistalkwepresentrecentadvancesinoursemiconductorfabricationtechnology,andoutlinehowonecanutilizeitforquantuminformationprocessingbuildingblocks,likesinglephotonsourcesorcoherentlycontrolledspinmemoriesandlight-matterinterfaces.Furthermore,wereportonenhancedemissionofsinglephotonsbyquantumdotsintophotoniccrystalwaveguidestructures.
主讲教师:崔天宏 人气:1159 更新时间: 2012年02月29日
Thistalkpresentsthecombinationof“bottom-up”layer-by-layer(LbL)nanoself-assemblyand“top-down”micromanufacturingtechniquestofabricateMEMSandflexibleelectronicsforbiomedicalapplications.Withnanoself-assemblyandsurfacemicromachining,highlyflexiblenanoparticle-basedcantileverplatformformicrosensingandactuationwasinvestigatedsuccessfully.Withrespecttoflexibleelectronics,self-assembledgraphene-andcarbonnanotube-basedfield-effecttransistorswithembeddedself-assembledfilmsasdielectricandactivelayerswerefabricatedandcharacterizedsuccessfully.Theseself-assembledfield-effecttransistorswereprimarilyinvestigatedforhigh-performancebio-sensingapplications.
主讲教师:卢兴 人气:1251 更新时间: 2014年11月07日
本讲座主题是“新型碳杂化材料--内包金属富勒烯”,主要内容有:1.序言(新型碳材料(人工碳);富勒烯(内包金属富勒烯))2.内包金属的作用(对碳笼反应性的影响;对碳笼结构的影响)3.对内包金属的调控(笼外化学修饰;温度)
主讲教师:邢献然 人气:966 更新时间: 2014年11月07日
本讲座主题是“钛酸铅基化合物的负热膨胀性”,negativethermalexpansioncompounds.Potentialapplications(compositematerials;sealmaterials;fastionicconductor;opticalcrystal;electricmaterials;standardruler)